5/30/2008

ImageKind

Днес се регистрирах в ImageKind и качих първите снимки в профила ми.
Не очаквам естествено, да започна да продавам купища снимки през сайта, но ей така за ташак, може и да изкарам десетина $ :)

Първите 24 снимки, които качих там, са любимите ми панорами от Фликр, надявам се да съберат фенове :)


Buy my art at ImageKind.com.

5/29/2008

The Big Bear

The Big bear

Моят първи опит за снимка на нощното небе. Не знам какво съм се мотал до сега, а не съм снимал звездите. Луната, естествено е друг въпрос, нея съм я снимал стотици пъти, но не е звездите.
Признавам си, че си поиграх доста с Фотошопа (нелегален), за да постигна резултата, който търсех. Направена е в София, Борисовата градина, миналият петък. За първи път виждах така добре звездите в София.

5/26/2008

Панагюрище

След дъждовната събота, неделята ни изненада с приятно време още от ранната утрин.
Въздухът беше свеж, птичките пееха с пълен глас, а нейде из селото се чуваше кучешки лай и песента на медните звънчета на кравите.

Денят не предлагаше друго, освен чиста проба положителни емоции и слънчеви бани.

И тъй след като пътуването до Копринка, така и не се усъществи, решихме да си направим една разходка по Панагюрище - центърът на Априлската епопея от 1876.

Слънцето вече беше високо, когато излезнахме на пътя - около 12ч. И тъй като не се задаваха никакви коли по пътя, решихме да повървим към изхода на селото и ако мине кола да я стопираме.

Тъкмо се наслаждавах на гледката и колата се появи. Бях сигурен, че ще спре, за това направих бърза снимка и се метнахме на задната седалка.

Green field

В компанията на приятна двойка, които бяха тръгнали на риба, пътувахме до Оборище, където заредихме по бира и продължихме за Панагюрище.

С още два бързи стопа бяхме в центъра на града, като първото нещо което направихме беше да презаредим бирите :)

Както във всеки един град, така и тук най-култовото място е паметника. А панагюрци си имат хубав паметник - разположен на един от хълмовете около града, площадката на паметника предлага чудесна панорамна гледка към града.

Panagiurishte

След 120мм. замисляне, последва кратка почивка и разходка из старата част - минахме покрай къщата, където през 1876 е обявено Априлското възтрание,

Tutev's house

църквата Свети Георги Победоносец,

Orthodox

къщата на райна Княгиня. Минахме по тесните калдаръмени улички, характерни за повечето Възрожденски градчета и с ускорено темпо се насочихме към преди това набелязаната пицария, където утолихме вълчия глад, споходил ни :)

Church in the backyard

Houses

5/16/2008

Вело(д)еволюция

Чесно казано вчерашното велошествие някак си ме разочарова. Не знам защо, но наистина очаквах, да се съберат повечко хора, но уви. Явно това е критичната маса на София... почти същите хора, които ги виждам по протестите, било то за Рила, Странджа, Иракли, велоалеи или за каквото и да било.

Шествието тръгна от езерото Ариана, по цар Освободител, като причини сериозно задръстване на Цариградско.

Ariana

След това нагоре към Университета и към паметника Левски, където завихме по Московска. Чудно защо поехме натам, по тази така или иначе спокойна улица, на която в след работно време, кой би ни обърнал внимание?! Кмета и администрацията му със сигурност си бяха тръгнали отдавна, предполагам смутихме само охраната, по време на няколко минутното усвиркване на кметството. За радост имаше и подобни гледки -

Bombs

направо да съжали Бат Бойко, че не беше там :)

Като цяло всичко премина доста мирно и тихо, като рядко се чуваше някой освен Теодор да скандира. Хората си караха/бутаха колелата на групички, някои си пиеха бирата, въобще беше налегнала някаква апатия...

Шествието продължи надолу по Раковска, в посока площад Славейков, като движението беше спряно само в едната посока.

Veloalley

От там до Попа, към НДК - по класическия маршрут, след това Витошка и свърши в градинката пред театъра Иван Вазов, където вече с пресъхнало гърло отворих първата за деня бира :)

Critical mass

Толкова за тазгодишното велошествие, ще видим догодина дали ще сме повече или по-малко...

П.П. Току ще се сетих, че днес се навършват 2 години от както ми откраднаха колелото... беше в деня точно след ВЕЛОШЕСТВИЕТО 2006, което в интерес на истината беше доста по-добро от вчерашното. Дано отдавна да си е потрошил крайниците, този който го открадна!

5/15/2008

"Нощ на музеите” 2008


На 17 май девет от най-престижните музеи в София ще приемат посетители до полунощ, а входът за всички желаещи ще е напълно безплатен. Инициативата се провежда за трета поредна година под шапката на Френския културен институт.

Тази година музеите, заявили участие за "Нощта на музеите”, са Археологическият музей, Градската художествена галерия, Националната художествена галерия, Националната галерия за чуждестранното изкуство, Галерията към Художествената академия, Паркът със скулптурите в МВнР, Музеят на армията, Националният литературен музей и Националният център за музика “Борис Христов” .

За по-голямо удобство при обиколката, на разположение ще бъдат два специални автобуса, а посетителите ще бъдат посрещани с голям син килим и прожектори, анонсираха организаторите.

5/14/2008

Велошествие 2008


Датата 15 май се превръща в ден на колелото в София. И тази година на тази дата по улиците на София ще излезнат колездачи, скейтъри, блейдъри, пешеходци и други фенове на алтернативния транспорт. Надявам се тази година да се съберем още повече и от миналата, когато се събрахме около 500 велосипеда - най-голямата веломаса в досегашната история на София.

Velo procession 2007

Живеем в един доста луд град, където да караш колело е един екстремен спорт. Но този ден е наш - трябва да покажем, че сме много и силни, и че няма да отстъпим пред колите, които заливат града.

Ето го и маршрута:

Сборен пункт на езерото Ариана, откадето процесията ще тръгне по "Цар Освободител".

Повече инфо на www.bikevolution-bg.org


P.I.F. - Колело

5/13/2008

Moon X2


Moon X2, originally uploaded by kozzmen.

Enjoy the half moon tonight!

Щип, Македония

Едно приятно, полезно и вдъхновяващо пътуване до Щип.
Ето ги и панорамите:

1st
Stip first panorama
2nd
Stip 2nd panorama
3rd
Stip 3rd panorama
4th
Stip 4th panorama
5th
Stip 5th panorama

Македония остави в мен доста добри впечатления, със сигурност бих искал да отида отново и да обиколя страната на стоп (този път направихме едва 100-на км., които само загатнаха за прекрасните възможности пред стопаджията в Македония)!

5/02/2008

Turkey

Enjoy the photos from our Turkey trip two weeks ago, tomorrow we are going to Macedonia for a week. See you :)