11/06/2007

Ядосаният стикер!



Ядосаните стикери са гражданска инициатива, чиято цел е да покаже какво причинява несъзнателното поведение на хората в София. Всеки ден кондензираме огромни количества раздразнение, яд, неврози, само докато вървим по улицата. В град, в който няма място нито за коли, нито за пешеходци, единственото, което може да помогне е зрялото противодействие на несъзнателното действие – физически закон! Правилникът гласи: Забранено е да се паркира на 1.5 м от сграда. Никой не го спазва. Затова стикерите поставят шофьора в подобно положение на това, в което той сам е поставил пешеходецът. Стикерите нe са вандализъм, защото не нанасят щета на личната собственост, просто се махат малко по-бавно. Лепенето им не нарушава закон или разпоредба, за разлика от несъзнателното паркиране по тротоарите.

Целта на посланията не е да изгони колите от пешеходните зони, а само да накара шофьорите им да оставят място, колкото поне за една детска количка!

Стикерите спестяват на несъзнателния шофьор действителни щети от рода на спукани гуми, одрани с пирон врати, наритани ламарини и др. Стикерите се продават на производствената им цена и задачата им е да помага за по-зрялото гражданско изрязяване! Ползването на специфичната улична медия не изисква специален бюджет.

От къде да си вземете?

Можете да намерите стикерите по заведенията в които има FAME CARDS. Тези стикери се разпространяват безплатно благодарение на подкрепата на FAME CARDS, За Града и O3PR. Освен това можете да закупите стикери от Червената Къща. Цената им е символична - 15 стотинки.

Аз лично съм зарибен на идеята, да давам по 1,50лв на седмица - цената на 10 сникера, които да залепя на неправилно спрени коли.

Тази сутрин вече залепих две, на път за работа. Искренно се надявам, да се отлепват трудно!!

2 коментара:

Анонимен каза...

Тази идеа много ми допада за тожа и аз се рибнах и ще почна да лепя от утре и дано повече от хората да се зарибят за да има разбирателство а не само строшени огледала на коли ,и строшени глави аре

kozzmen каза...

Честно казано за момента съм спрял да лепя стикери, понеже времето е кофти. Просто не се залепва качествено на мокрите прозорци/огледала :)