9/05/2007

Eco Protest



Флаш-моб

Вчера (4-ти Септември), се състоя поредния протест, срущу унищожаването на българската природа.
Мястото беше паметника Левски.

След като с обши усилия на протестирашите, се запази статута на Национален парк Странджа, сега на дневен ред излизат други ЕКО-ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, на места не по-малко значими от Странджа. Казусът Иракли, вече започва своята втора година, без ясно становище по-въпроса. Факт е, че багерите са там и вече нанасят непоправими вреди на природата там. Изсечена лонгозна гора, превръщането на река Вая в канал (с перспективи за отходен..) и заличаването на устието на реката. Това, като че ли е само началото на края на Иракли. В Рила пък се прави път и лифт, като голяма част от този проект попада в границите на национален парк Рила. Със съответните подкупи на съответните държавни чиновници всичко се постига... Жалко е как в някакви низки личности е съсредоточена власт, която може да се разпорежда с най-голямото национално богатство - природата. Обзема ме тиха ярост срещу цялата тази скапана машина, но като цяло няма какво да направя, освен да ходя по протести, да снимам и евентуално да разясня на някой заблуден гражданин за какво блокираме пътя.
Жалко е. Тъжно е. Престъпление е.

Но каквото, да си говорим, пишем, положението е отчайващо. Осещам че се впуснах по песимистичната линия, но фактите говорят сами за себе си. България е едно голямо ТКЗС в разпад, от което всичките бригадири се стремят, да налазят кой каквото може. Било то планинка, моренце, заводче или цял национален парк...
Народен съд му е майката. Всички до стената. Цялата политическа върхушка. До един. Мама Ви дееба! Случвало се е веднyж, защо да не се случи отново. Септември ще бъде Май! (абсолютно извън контекста, ей така ми дойде :).



В полицията сигурно вече има създаден Флаш-моб отдел. Така добре бяха разиграли сценария с пресичането на пешеходните патеки, че в началото на протеста не се съзаде почти никакво неудобство на улицата. С кордони и поставени регулировчици на 4-те ключови точки на кръговото, куките контролираха изцяло положението.





Така след около 40 мин. обикаляне, хората се разделиха на няколко части, които започнаха да обикалят на противоположни посоки. Първоначално любезните полицаи, започнаха да се изнервят и да побутват хората. Това съответно доведе до ескалиране на напрежението.





За какво ли си мисли този полицай...?




В крайна сметка не останах до края на протеста, пропуснал съм арестите и каквито и други погроми е имало. Отправихме се към градинката на СФУМАТО, където се бяха събрали приятни хора с китара и усилвател. В последствие част от хората от протеста се присъединиха. Получи се нещо като 'Ираклийска' среща. Даже един от пичовете, с който се запознахме това лято на Иракли ми каза, след като се беше взирал в мен секунда-две - "Ти си се каширал тук с тая ризка, не може да те познае човек" :) Така е, като сме се виждали само голи :)))

Някой от следващите дни, ще взема да попиша и за Иракли.

Няма коментари: