10/08/2007

Google Mars

Google Mars

След като покриха почти цялата Земя и звездно небе, Google вече предлагати детайлни карти на Марс! Сериозно, МАРС :))

Всъщност новината въобще не е нова. Доколото разбрах от
Google Labs услугата е пусната в далечния месец Март миналата година.
Картите представляват едни от най-детаилните изображения на "Червената планета", създадени от специалистите на NASA

Първоначално ми направи впечатление, различните цветове използвани за обозначаването на топографските области. На Марс най-ниската точка е -9000м, а най-високата 21 000м... Без никакво усилие се различават континенталните части на планетата, отдавна пресушените морета и океани, планински вериги, кратери (някои от които брутални) падналите астероиди и метеориди, канюни и рифове...
Една доста впечатляваща картинка.

Ето тази картинка например, супер много прилича на вътрешно-континентално море от типа на Черно море..., само че празно.
Цялата повърхност на Марс е надупчена от кратерите на падналите космически тела. Липсата на атмосфера на планетата, на практика я лишава от каквото и да е защита от сблъсаците с метеорити и астероиди.

Въобще доста е приятна разходката по Марс. Може само да си представя човек, какво е било там преди много, много години. Защото подобен релеф и топография говорят за наличието на планини и морета, долини и ждрела.

Стига толкова с добрите новини... А лошата е, че е картографирана една доста малка част от повърхността на планетата. Дори миниатурна.., но все пак е доста детайлна :)

П.П.
Представете си ударът, който би предизвикал тези кратери!!!

Няма коментари: