2/06/2008

Earth Hour



Инициативата Earth Hour води началото си от Сидни, Австралия, където на 29 Март 2007 2.2 милиона души и 2100 корпорации изгасват електричеството за един час - часът на Земята. Това масово услие, редуцирало с 10,2% употребата на електричество в Сидни.

Създадена за да се противопостави на най-голямата заплаха, с която нашата планета някога се е сблъсквала - Глобалното затопляне, от тази година Earth Hour продобива глобален характер - официално са подтвърдили участието си 14 града от целият свят - Чикаго, Сидни, Тел Авив, Копенхаген и Мелбърн са част от градовете, които на 29 Март 2008 ще изключат осветлението за един час.




От трибуната на този блог искам да се обърна към всички вас - блогъри, читатели, българи, софянци, хора! Нека се присъединим към идеята! Нека постоим един час на тъмно, с молитва за Земята. Всеки по този начин може да даде своят (колкото и малък) принос за едно по-добро бъдеще! Не би ни коствало много, а бихме спечелили доста!
Помогнете за разпространинието на тази инициатива. Нека София бъде част от Часът на Земята!

Остават 52 дни - време достатъчно за да се зарибят много хора, че да има ефект


6 коментара:

Анонимен каза...

smjatam da izpratja tozi link na vsi4ki ot na6ia vhod.dori 6te izlezem po terasite,za da gledame kak Sofia 6te pritihne v mrak.

Анонимен каза...

Доста оптимистично, но да... защо не наистина :)

Анонимен каза...

Аз живея в Пловдив. Не знам колко хора от моя град ще се включат, но аз -да. И ще се постарая да разпространя колкото може по-широко идеята. Само не разбрах за колко часа българско време става въпрос. Нали идеята е всички заедно да постоим на тъмно?

Анонимен каза...

8 часа вечерта местно време, независимо в коя точка на планетата се намираш.

Радвам се, че си приел идеята присърце!

TAfricanski каза...

Това по никакъв начин няма да повлияе на отделените емисии, а тази енергия ще бъде прахосана. ТЕЦ-овете, които са основният замърсител при производството на електроенергия, не могат да реагират на такива бързи колебания в потреблението. Много по-просто е да си хайбърнейтвате компютъра, като ставате от него, да гасите лампата и телевизора в стаята, като не сте в нея... Сложете си датчици за движение в коридора и тоалетната, за да не забравяте лампата там. Сложете енергоспестяващи и луминисцентни осветителни тела, където това е целесъобразно. Лампите и компютрите консумират много повече ток, отколкото си мислите! 100 ватова крушка за 168 часа (една седмица) непрекъснато светене ще изгори 16,8 киловатчаса. На телевизора ви отзад трябва да пише колко вата е. На монитора също. Компютърът е с променлива консумация, но 150 вата според личната ми преценка не му мърдат. Нека са 100, когато е включен, а не го ползвате.
Ако не правите тези прости неща през цялата година, участието ви в тази инициатива е чиста проба лицемерие.
Няма смисъл да се стои на тъмно.

Анонимен каза...

Здравей TAfricanski,

въпрос на лична отговорност е спазването на елементарни екологични норми, които са десетки, освен изброените от теб. За тази цел много е важно формирането на такъв атитюд още в ранна детска възраст. Но как да накараш някой, да възпитава дето си правилно, когато самия той се отнася с пренебрежение към природата...

Колкото до смисъла на стоенето на тъмно - има такъв и той е символичния протест в по-голяма степен, отколкото самото спестяване на електроенергия. Така че загаси осветлението на 29 Март и се присъедини към нас!

Поздрави!