4/08/2008

Say NO to plastic bagd

Предполагам на всеки му се е случвало не веднъж, като отиде на пазар и продавача едва ли не го затрупва с тъпите найлонови торбички. Дори за кутия цигари или бутилка бира, те не просто питат, ами предлагат гадната пластмасова торбичка. Скоро ще бъдем затрупани от синтетичен боклук, ако в най-скоро време не се променят вредните навици създадени през последните десетина година. Може да ме наречете "чичка", но си спомянм времето, когато нямаше найлонови торбички, нямаше и пластмасови чашки за еднпкратна употреба, нямаше и ПВЦ бутилки... Сега тези торбички "растят по дърветата", канавките около пътищата са пълни с какви ли не пластмасови отпадъци, а парковете и междублоковите пространства в градовете не се различават много от бунище...

Време е за промяна на тези вредни навици, защото днес определяме утре!!!

Ето няколко предложения от Горичка - зеленият сайт.


1 коментар:

Анонимен каза...

баба ми ходеше на пазарлък с платнени чанти.. доста демоде е в днешо време , като някакъв привкус на старото "соц" време.. в самоков и не само там пазаруването било акомпанирано от големи плетени кошници, които имат капацитета на поне две контемпорални полиетиленови пликчета среден калибър ... къде я тази естетика и чувствителност в днешно време..?
в Индия, от своя страна, вместо полипропиленови чашки за еднократна употреба, се употребяват съдове от не печена специфична глина, които след консумацията се изхвърлят в големи легени с вода. там те се разкашкват до първичното си състояние, отново се замесват и извайват във формата на чаши.. не знам това как би се вписало в българските ХЕИ стандарти... но има една приказка "стандарт не се купува" , така всичко е в наши ръце..