6/04/2008

СЕВТОПОЛИС

Днес докато преглеждах новините в Днес.бг, попаднах на статия, която ме заинтригува особено и задържа вниманието ми за няколко часа.

Става дума за проекта по възтановяването на древния тракийски град Севтополис, който в момента се намира под нивото на яз. Копринка.

Севтополис е най-известният обект под вода в българската археология - единственият цялостно проучен до момента тракийски град на българска територия. Той е не само уникален археологически и исторически обект, но и цяла съкровищница с данни за живота и бита на траките. Градът е разкрит и проучен между 1948 и 1954 г. при изграждането на язовир “Копринка” до Казанлък. Тогава той е напълно заснет и проучен, преди да остане на дъното на язовира.

Проектът за реставрация и консервация представлява уникално архитектурно решение, което ако се реализира, ще бъде уникално в национален и световен мащаб. Идеята е, градът да бъде заобиколен от огромен ринг с диаметър 420м, който да дава възможност за достъп до Севтополис.

Изграждането на това съоражение би струвало около 85млн. евро, по предварителни прогнози.

СЕВТОПОЛИС

След дългогодишна работа в района, екипът от археолози се натъква на изумително откритие- останките на стар тракийски град. Така Севтополис става първият и единствен тракийски селищен център от градски тип у нас. Мястото, където е открит, бива разкопано напълно, заедно с три надгробни могили от неговия некропол. Установява се и името на града - Севтополис, име, което не се среща до сега.Севтополис, създаден от тракийския владетел Севт III в сърцето на Казанлъшкия район, се развивал бързо като първостепенен политически, икономически и културен център, столица на Севтовата държава. Той е основан през 323 г. пр. н. е. и загива през 270 г. пр. н. е. Севтополис имал и много паметници на монументалната архитектура и изкуство - дворец-храм с богата вътрешна декорация, храм на Дионис и храм на Великите тракийски богове.

СевтополисВ периода между 1 юни - 1 септември 2008 г. ще се проведе националната подписка в подкрепа на реализирането на проекта "Севтополис". Можете да се обърнете към всеки клуб "Съхрани българското" в страната и чужбина, като те са инструктирани за това да Ви предоставят информация и насоки как можете най-добре да помогнете за реализирането на проекта "Севтополис".
За повече информация посетете официалния сайт на проекта www.sevtopolis.info и се присъединете към онлайн петицията на www.bgpetition.com/sevtopolis


П.П.
Забелявах, че онлайн петицията води към Page not found, за това добавям .pdf петициите:

Бланка за неорганизирани групи

Бланка за физически лица (граждани)


Бланка за групи граждани


П.П.2: Линка за онайн петицията вече е оправен, така че можете да подкрепите идеята!6 коментара:

akafazov каза...

Браво, страхотна идея, ще подкрепим реализирането и с каквото можем!

Анонимен каза...

Въздух под налягане е тази идея, за съжаление. За нея говорят хора с идеи, но без пари. Погледнете само за какви суми става на въпрос - 50 млн. евро, 100 млн. евро, и т.н. . Най-много с тези пари да вдигнат един Mall до язовира, но да ги натъпкат в един проект, който дори след 20-30 години не би изплатил инвестициите - абсурд ! Не и с инфлациите в момента, не и с капиталистическото ни мислене ... може би в друга епоха, с други идеали.

Анонимен каза...

50-100млн евро не са много пари за подобно нещо. би било уникален туристически обект.ако този проект се случи, то с подходящо управление може да се изплати доста бързо.друг е въпроса че не знаем как да си разработим пазар и да си доведем подходящите туристи за да стане това.пияни британци не биха дали пари за да видят нещо подобно.

спорен е и въпроса дали е останало нещо от стените след толкова време под водата.

Анонимен каза...

ако направят тва гад деметско чудо ще застроят язовира и няма да имаме достъп до водата без да минаваме през цял хотел.. може да е уникална туристическа атракция, НО природата преди всичко... щом града си е залят по-добре да си остане такъф.. не мисля че това е станало случайно

Анонимен каза...

Грандиозен проект, но но но!!! Защо ли в БГ ни научиха да не вярваме в изтраждането на красиви "неща". Но някой спомена че ще се омаскари природата около язовира и е прав! Няма контрол в държавата за запазване на природата ни! Ще се навъдят доста хотели, грозни сергии и примитивни кръчми, както е навсякъде по красивите вече разработени природни места!!! Не съм писимист, но това е реалноста! И все пак съм за това съоръжение! Успех

Анонимен каза...

Идеята е с многодишна давност. Проект - добре; вече с шестгодишна давност. И до сега - нищо! само приказки, по български.
Дали да продължаваме да си приказваме, както си знаем - само си приказваме ... да си го вдигаме сами колкото може (самочуствието).
май за това иде реч ...