10/18/2007

Access denied

Бих искал от трибуната на този блог, да се обърна за помощ/съвет към всеки един попаднал на този пост и който има някаква идея за проблема. .... проблема...

Проблемът е, че преди около две седмици преинсталирах ХР-то, тъй като му беше време.
До тук добре, инсталацията мина успешно, като излкючим някои дребни детайли, които не са съществени.
Към проблема - имам три хард диска: С:\,където се намира ОС-а, D:\, 80ГБ и един 200 ГБ хард, който е разделен на E:\ и F:\. Точно в този 200ГБ хард е големия проблем. Когато се опитам да влезна, в която и да е от папките на F:\ - виждам това. С другия дял на харда E:\, нама никакви проблеми.
Дори когато се опитам, да влезна под ДОС, отново удрям на камък - тук.

Според ДОС-а, този хард е Private, което ми припомни, че в предишната ОС, бях задал опцията 'make my files private', но защо след преинсталацията нямам достъп до този дял...? този дял ..- на него се намират всички снимки, направени от мен, през последните две години, текстови документи - разкази, пътеписи и т.н , е-книги, събирани с години, музика и какво ли още не.

Моля накой ако има идея или пре(дпо)ложение, да го сподели в коментар към този пост.
Вие сте ми последната надежда! Остана ми и още една, но тя е твърде радикална и все още не искам да прибягвам към нея (формат и евентуално възтановяване на форматираните файлове..)

След като питах приятели, познати и системните в работата, и нищо до тук не проработи , се обръщам към Вас със зов за помощ!!! Моля коментирайте, ако имате идея. Моля!

1 коментар:

Анонимен каза...

Предполагам, че дяловете са форматирани под NTFS (правилният избор ;-)) и са запазили правата на потребителите от предишния Windows. Всеки потребител си има уникално ID, за което се задават права за достъп. Когато преинсталираш, в новия Windows новия потребител (независимо дали е администратор) си има друго ID, за което в NTFS-а на стария диск не са записани никакви права. Изход от ситуацията:
1) Влизаш с акаунт, който има административни права, с десен клик на мишката върху устройство Е: избираш Properties -> Security -> натискаш бутон 'Advanced' -> отиваш на таб 'Owner' -> от полето 'Change owner to:' избираш акаунта с административни права (този, с който си влязъл) -> маркираш 'Replace owner on subcontainers and objects' -> Apply
2) Отиваш на таб 'Permissions' и оставяш само 'Full control' за 'Administrators', 'SYSTEM', 'CREATOR OWNER' и 'Users' (другите можеш да изтриеш). Слагаш отметка на 'Replace permissions on all child objects...' -> Apply
Гореописаните действия ще позволят на всички регистрирани потребители да имат пълен контрол над всички файлове и папки на въпросния дял. Ако е необходимо да се разделят нивата на достъп за отделните папки, или би трябвало сам да знаеш как да го направиш, или питай някой. Същото се повтаря и за F: Ако нещо не се получи - пиши ми ;-)