7/03/2007

Спасете Странджа

Okoло 19:30ч. на Царевец, вече се бяха събрали достатъчно много хора, които бяха решени да излезнат на пътя и да преградят кръстовището на Орлов мост.
Дойдох точно в момента, когато тълпата пресече тротоара и навлезна на пътните ленти. Освен младежи в множеството имаше и известен брой възрастни и не чак толкова възрастни индивиди, които скандираха заедно с нас "СТРАНДЖА, СТРАНДЖА".




pic by Георги Димитров

Събитието беше спонтанен протест, без предварителна подготовка и разрешение от обшината и полицията. На 29 Юни Върховния Административен съд на България, обяви за нищожно решението на Министерски съвет, с което през 1995г. Странджа е обявена за национален парк.
За пореден път висша инстанция на тази държава обслужва частни, инвеститорски интереси, без никаква обществена отговорност. Отговорност, която би трябвало да поемат спрямо техните деца и цялото общество. Поредната върховна глупост, поредния терористичен акт спрямо природата на Р България.
Върховният съд ликвидира Парк "Странджа"



Протестиращите успяха, да блокират движението за около 20мин., време достатъчно да задръсти целия район, имайки впредвид, че това е най-натоварената пътна артерия в София.




Полицайте все още не реагираха, очевидно чакащи заповед от "горе", но си личеше че леко, полека стягаха кръга.





И така след около 20мин. на пътя ни избутаха на тротоара, до езерото Ариана. Тук започнаха полицейските изцепки, явно получили вече заповед за действие.
Първи прибваха музикантите,


pic by Георги Димитров

след тях няколко от организаторите и в последствие всички дръзнали, да не се подчинят на устна полицейска заповед. В един момент, се оказа че няма място в патрулките и Дефендерите, та се наложи копелетата да се връщат на няколко курса, да прибират арестувани. Имаше и ентусиасти, които сами изразиха желание, да ги закопчаят



Глиги пък, беше купил цветя, които подаряваше на прасетата с усмивка. Как не го заключиха и него, незнам




Последва поредната аругантна акция на куките, вече с нови подкрепления и празни патрулки. Арестувани бяха още хора, сред които жени и непълнолетни момичета.





След това част от протестиращите, вече в намалял числен състав се отправиха към Синьото, където също се опитаха, да блокират кръстовището.
Тук акцията имаше далеч по-слаб успех. Хората бяха по-малко на брой, куките бяха повече и усвирепели. Имаше извиване на ръце, грубо блъскане и арестуване на още няколко човека. В крайна сметка протестът продилжи на моста, където се пяха песни, разпънаха се оцелелите транспаранти (защото по-голямата част беше прибрана от куките).




Акцията, определено имаше успех, тъй като в последствие беше отразена от новинарски екипи на Нова ТВ, БТВ и интернет медии. Протестиращите показаха на софянци, за какво всъщност протестират и обясниха на заинтересованите, за какво е този протест.
Полицията както винаги "си свърши" работата и заслужено си спечелиха бонусите от Еко-терористите, т.нар. инвеститори.

35 еколози са задържани след протести в центъра на София

За Странджа - Природен парк - Снимки на Георги Димитров

"ВСЕКИ ДЕН ЩЕ Е ТАКА ДО ПОДЕДАТА"

Следете сайта на ВСИЧКИ ЗАЕДНО МОЖЕМ ДА СПАСИМ "НАЦИОНАЛЕН ПАРК СТРАНДЖА" за информация относно бъдещи протести.

1 коментар:

taralezh каза...

Браво! И тези са много хубави!