7/11/2007

Странджа част 5

"Днес в 19.00 среща пред съдебната палата.
Всеки да си носи камък, тухла или друг строителен отпадък. Като се съберем тръгваме към сградата на ВАС и правим грамада (или поне купчинка пред входа). Да докараме границите на Странджа пред входа им!
Зад случката не стои никоя организация и естествено не е разрешена от полицията. По-добре не публикувайте това във форуми и блогове защото акцията е доста лесно предотвратима от полицията. Все пак идеята е не да струпаме едни камъни някъде, а точно пред входа на ВАС. (на бул.Стамболийски) След като оставим камъните се пръскаме по улиците. Просто минаваме, оставяме ги и всеки си продължава по пътя."


Това гласеше съобщението, което получих днес по обяд по ICQ.

С 5 минутно закъснение бях пред Съдебната, където за моя изненада се бяха събрали доста малко хора. Дали дъждът плаши нарoда, дали фактът че мероприиятието е "незаконно", незнам.
Тъй като идвах от работа, нямах нито паве, нито друг строителен отпадък. Оказа се, че на място има излишък от такава, не донесени от протестиращите, ами ей така по принцип.
Явно не само аз се възползвах от "местните ресурси" :]

Странджа не е за продан

На сълбите на палатата, дядо свиреше с кавала си мелодията на "Стани, стани юнак Балкански".
Стани, стани юнак Балкански за Странджа се вдигни
Някак символично, докато хората си прибираха паветата по раници и пликове, в главата ми отекваше текста на песента,


"Дорде е мъничка змията, елате да се съберем,

с крака, да и строшим главата

свободни да се назовем"

и "Всички на уръжие"


Около 19:10 се събрахме окончателно и се отправихме към Стамболийски.
Този път имаше по-малко хора на протеста
Някои си забравиха павета или може би са им били в повече, кой знае...
Някои си забравиха павета
Тук ни чакаше голямата изненада. Плътна редица от десетки полицаи се беше строила от началото на булеварда, почти до KFC-то.
Полицията прегради пътя на протестиращите за Странджа
Малко ме е яд, че не можах да изкарам един хубав кадър на куките, но ей този ми каза: "мятай на колелото и да се омиташ, че ще береш ядове".
мятай на колелото и да се омиташ, че ще береш ядове
И понеже не ми се беряха ядове, го послушах. Така или иначе хората се връщаха обратно към Съдебната. Стана ясно, че тук ударихме на камък...
Протестът беше от части усуетен
В последствие стана ясно, че камъните ще бъдат разтоварени пред министерството на земеделието, където аз не отидох, тъй като имах среща със скъп за мен човек (от другия пол), който не бях виждал от неестествено дълго време. Приоритети.
До колкото разбрах, пред Земеделието се е струпал не малъко количество строителен отпадък... Според мен по-удачно място щеше да е Съдебната палата, един от символите на съдебната власт, решила че Странджа не е национален парк. Символика...

1 коментар:

Селин каза...

Кофти, че са се прецакали нещата.
Дано следващият път се наредят по-добре.
А аз не дойдох, защото разбрах в 18:50... :))